Na co myslet před plesem

zpět

V průběhu několika měsíců před začátkem plesu musíte zařídit velké množství věcí. Kromě věcí zmíněných v předešlých článcích sem patří:

Bezpečnostní agentura

Mnohdy bývá zajištěna provozovatelem kulturního zařízení. Pokud není, je vhodné si ji pořídit. Přece jen krizové situace vyřeší lépe profesionálové, než vaši kamarádi.

Fotograf a kameraman

Oba jsou dalšími důležitými postavami vašeho plesu. Je důležité mít na maturitní ples nějakou vzpomínku a kromě upomínkových předmětů by to měli být právě profesionální fotografie a videozáznam. Pokud máte známého fotografa nebo kameramana, tak máte vyhráno. Pokud ovšem nikoho takového v blízkém okolí nemáte, musíte se podívat po někom jiném. Na internetu najdete velké množství fotografů a několik kvalitních kameramanů, kteří vám rádi poskytnou své služby.

Vystoupení v průběhu plesu

Vystoupení vybírejte spíše podle toho, co by se mohlo líbit návštěvníkům plesu nejen vám, protože se stává, že samotní maturanti toto vystoupení ani nevidí kvůli jiným činnostem. Záleží jen na vás a na vašich finančních možnostech, jaké vystoupení zvolíte. Doporučujeme vybrat maximálně 3 vystoupení, program je tak nabitý, že víc se jich nevyplatí zajišťovat. Vystoupení často také "zabijí" atmosféru plesu, proto volte vystoupení pozorně.

Předtančení

Předtančení se stává již tradicí maturitního plesu. Maturanti se chystají, všichni hosté ještě nedorazili a moderátor již pronesl úvodní slova. Je potřeba nějakým způsobem zabavit hosty, kteří již sedí na svých místech, případně pobíhají po sále a na to je ideální předtančení, které upoutá pozornost lidí a část z nich zabaví, před tím, že dojde k zlatému hřebu večera - šerpování.

Slavnostní nástup

Jedná se o show, která baví snad všechny a zajímá kromě šerpování nejvíce hostů, proto byste si měli dát práci s jeho nacvičením. Je dobré jej začít cvičit několik měsíců před plesem, nejlépe začít hned na začátku čtvrtého ročníku. Je jen na vás, jestli si objednáte choreografa (choreografku) nebo ne. Pokud je ve vaší třídě někdo kreativní, kdo se věnuje tanci, neměl by být problém něco velkolepého vymyslet. Pokud nikdo takový ve vaší třídě není, zkuste se zamyslet nad někým, koho znáte. Poslední možností je již zmíněný choreograf. Nezapomeňte: jen po hodinách tréninku bude váš nástup perfektní!

Šerpování

Zlatý hřeb večera, můžete jej také natrénovat - doporučujeme minimálně těsně před začátkem plesu si pochod pro šerpu, skleničku a květinu vyzkoušet. Nezapomeňte si určit pořadí, v jakém budete nastupovat - záleží na vás, jestli to bude podle abecedy nebo nějak promíchané kluk - holka - kluk - holka či úplně jinak. Ohledně šerpování musíte dát co nejvíce informací moderátorovi, který by s vámi měl projít a odmoderovat i cvičné šerpování před plesem, aby se předešlo nějakým problémům.

Proslov

Po ukončení šerpování je dobrým zvykem pronést proslov a přípitek maturantů. Zvolte si nejlépe dva spolužáky ze třídy o kterých jste přesvědčeni, že bude jejich přednes nejlepší. Ideálním řešením je holka a kluk. A jak by měl takový proslov vypadat? Nemusí být zbytečně dlouhý. Zbytečně dlouhé proslovy spíše nudí. Zkuste hosty pobavit, nezapomeňte na poděkování rodičům, učitelům a alespoň v krátkosti shrnout vaše léta na škole a co vám studium přineslo.

Půlnoční překvapení

Pokud je vám slavnostní nástup málo, tak si můžete připravit i nějakou krátkou show na půlnoc. Půlnočko zpestří celý večer a má za úkol především pobavit hosty a rozproudit zábavu, která vypukne po půlnoci. Půlnoční překvapení nemusíte trénovat dlouho dopředu, protože velké množství hostů je již v alkoholovém opojení (bohužel se stává, že i sami studenti), jde o to, užít si ho naplno. Pokud nechcete vystupovat o půlnočku vy, můžete si objednat profesionální vystoupení - například barmanskou show, světelnou show či jiné poutavé vystoupení.

Hudba na nástup, šerpování a půnočko

Hudbu na nástup byste si měli nejlépe nastřihat a upravit sami a na danou hudbu trénovat slavnostní nástup. Každý student by si měl rovněž vybrat písničku, kterou chce, aby hrála, až si půjde pro vlastní šerpu. Pochod pro šerpu a samotné šerpování jednotlivých studentů není příliš dlouhé, proto by si měli studenti z vybrané písničky vybrat určitou pasáž a tu si nechat přehrát - nejlepším způsobem je písničku oříznout přibližně na minutový úsek. Tento minutový úsek by měl začínat od té vteřiny, kterou si student vybere. Daný úsek by se měl pojmenovat po studentovi (nebo případně číslem, které vyjadřuje pořadí, ve kterém si jde student pro šerpu). Všechny tyto písničky by se měly dát společně s hudbou na nástup zvukařovi, DJovi nebo někomu jinému, kdo se bude na plese starat o přehrávání muziky - vše by se mělo s daným člověkem probrat a vyjasnit před tím, než začne ples.

Technická realizace akce (ozvučení, osvětlení, projekce)

Ozvučení by měla mít kapela vlastní a stává se, že jej nechává vypůjčené i DJovi po půlnoci - ale to vše si musíte zjistit u dané kapely. Technickou realizaci může nabízet samotné kulturní zařízení. Pokud kulturní zařízení, v němž se koná váš maturitní ples, technickou realizaci nenabízí, musíte se poohlédnout po firmách ve vašem blízkém okolí nebo se například zeptat kamarádů z vyšších ročníků, kdo jim ples technicky zastřešoval. V tom případě se zeptejte i na jejich zkušenosti s danou firmou. Doporučujeme si nenechat vnutit od firmy jejich nejdražší verze technického zajištění - nicméně záleží především na vašich finančních možnostech.

Výzdoba sálu a předsálí

Záleží opět na vašich finančních možnostech a také na tématu plesu. Dá se pořídit levné, decentní ozdobení sálu, ale také velkolepá ohromující výzdoba, která zahrnuje balonkové brány, girlandy, sloupy či dokonce balonkové bomby, které jsou poslední dobou velkým hitem. Myslete na téma - dekorace sálu a předsálí by měla korespondovat s tématem plesu. Minimálně byste si měli zvolit 2-3 barvy a ladit celý ples do těchto barev.

Dekorace stolů

Možná se to zdá jako zbytečnost, ale na vyzdobené stoly se dívá daleko lépe, než na stoly prázdné. Doporučujeme vyzdobit stůl kreativně upravenými programy, organzovými pásy (v barvě plesu), případně svíčkami, různými květinami, okvětními lístky či třpytivými krystalky.

Maturitní video

Maturitní video se promítá v průběhu plesu a je to příjemné zpestření večera. Před natáčením byste si měli pořádně promyslet, o čem vlastně video bude a mít předem promyšlené, jak by mělo vypadat. Samozřejmě vše se může měnit za pochodu, ale natočit kvalitní maturitní video může být časově náročné, proto doporučujeme mít vše předem promyšlené. Proto je dobré začít s natáčením již na začátku čtvrtého ročníku. S natáčením vám může pomoci profesionální agentura, která mnohdy do videa přidává velké množství speciálních efektů. Je to ovšem mnohdy cenově náročné, proto doporučujeme, pokud znáte někoho, kdo umí a měl by zájem vám video kvalitně sestřihat, svěřte ho jemu. Stačí vám sehnat jen kameru a může se natáčet.

Tombola

Možná se to nezdá, ale s tombolou je vcelku hodně práce. Časově nejnáročnější je decentně zabalit všechno výherní zboží. Do tomboly můžete dát téměř jakýkoliv produkt - ať už se jedná o věci, které už nechcete nebo o hodnotné ceny, které přilákají co nejvíce lidí, kteří si díky nim koupí lístek do tomboly. Ceny můžete získávat také od firem, které budou rády, že si udělají reklamu nebo podpoří prodej (v případě, že darují slevové poukazy). O výdej tomboly je vhodné požádat kamarády, kteří se budou rádi o tombolu starat za menší úplatu. Doporučujeme vybrat minimálně 2 zodpovědné jedince, avšak počet vydávajících ovlivňuje především množství cen v tombole a počet hostů. Čím více hostů a cen v tombole, tím více by mělo být lidí, kteří budou ceny vydávat. Na prodej lístků do tomboly si také můžete sehnat někoho z řad kamarádů, nicméně doporučujeme, abyste lístky do tomboly prodávali sami - o lístky bude větší zájem a budete mít kontrolu nad penězi. Pokud plánujete losovat tombolu na pódiu před zraky všech hostů, doporučujeme losovat o co nejméně cen - pokud je losování delší, může být nudné a zabijí to atmosféru plesu.

Administrativní povinnosti (OSA, loterijní zákon)

Pro studenty možná jednou z nejsložitějších povinností, kterou musí zařizovat ohledně maturitního plesu, jsou administrativní povinnosti. Nemusíte se ovšem ničeho bát, jedná se o vcelku jednoduchou věc. Co je to OSA? OSA znamená zkratku pro ochranný svaz autorský. Pokud kapela na vašem plese bude hrát a zpívat písničky jiných autorů, musíte na OSA dodat seznam titulů spolu s názvem kapely a údaji o akci. Autorská práva jsou zpoplatněná a vypočítávají se z počtu osob na plese a ceny lístků. Vyřízení je nejjednodušší přes internetovou stránku www.osa.cz, pokud si nebudete vědět s něčím rady, kontaktujte zákaznickou linku OSA, kde vám poskytnou podrobné informace.

Loterijní zákon - jak možná tušíte, tombola není zadarmo a část peněz utržené prodejem tomboly musíte odvést státu (vždy se jedná o určité procento z tržby - toto procento se téměř každý rok mění). Pro tombolu potřebujete také porvrzení od právnické osoby (kterou může být škola, občanské sdružení či jiná firma). A konečně, aby bylo možné pořádat tombolu, potřebujete získat povolení od příslušných úřadů a musíte zaplatit správní poplatek za povolení tomboly. Pravidla pro provozování a povolování tombol jsou stanovena zákonem č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách ve znění pozdějších předpisů.

Pozvánky a vstupenky na maturák

Pokud máte ve třídě nebo mezi známými nějakého šikovného grafika, požádejte ho, aby vám vyrobil lístky a pozvánky na ples. Určitě to bude nejlevnější varianta. Pokud někoho takového neseženete, rádi vám nabídneme služby našich grafiků, kteří vám vyrobí lístky či pozvánky na míru podle vašich přání. Lístky a pozvánky je vhodné ladit do tématu plesu. Ohledně počtu lístků, které si máte nechat vytisknout, se obraťte na kulturní zařízení nebo místo, kde se bude konat váš ples, a zeptejte se, jaká je maximální povolená kapacita a podle toho si necháte vyrobit množství lístků. Pozvánek nemusíte nechávat vyrobit takové množství - pozvánky se dávají většinou jen váženým hostům (například ředitelům, oblíbeným učitelům atd.) a pár pozvánek si můžete nechat vytisknout na památku pro vás.

Finance

Snažte se co nejvíce věcí zaplatit předem, není vhodné se starat na maturitním plese o velké množství peněz - jednak vás bude pořád žrát myšlenka na to, že vám peníze někdo ukradne, což vám může pokazit příjemný večer a také vám odpadne velká starost, kterých v daný večer budete mít víc než dost.

 
Upomínkové předměty

Před plesem byste měli také objednat všechny upomínkové předměty, které si chcete pořídit. Jejich výroba může zabrat třeba i měsíc, proto je pro všechny případy nejlepší je objednat nejpozději 2 měsíce před konáním plesu. S jejich výběrem můžete začít již na začátku čtvrtého ročníku, protože jsou častým předmětem sporů - a není divu, každému se přece líbí něco jiného. Naše doporučení zní, barevné varianty upomínkových předmětů se snažit sladit s barvami plesu - tím předejdeme mnohým hádkám. V naší nabídce naleznete následující produkty:

Maturitní skleničky

Maturitní skleničky jsou jedním z nejdůležitějších upomínkových předmětů, které si můžete z maturitního plesu odnést. Skleničky na plesu slouží nejen ke slavnostnímu přípitku, který následuje po šerpování, ale také ke sbírání peněz po přípitku. Nasbírané penízky si poté můžete doma ve skleničce pro štěstí vystavit. Na skleničku si můžete nechat vypískovat jakýkoliv text a to jak pro celou třídu stejný text, tak i na každou skleničku text jiný (například jméno studenta). Můžete si také nechat vypískovat jakékoliv logo či méně složitý obrázek. V naší nabídce naleznete kvalitní skleničky od světově uznávaných výrobců. Vybírat můžete ze sektových, martini, pivních a dalších skleniček.

Maturitní šerpy

K maturitním plesům neodmyslitelně patří tradiční šerpování prováděné třídním učitelem a tedy i šerpy samotné. Je vhodné sladit barvu šerpy a font potisku s tématem maturáku (pokud je to možné). Nedoporučujeme vybírat si světlou barvu potisku na světlé šerpy a naopak tmavou barvu potisku na tmavou šerpu - nápis poté nevynikne. U nás seženete kvalitní maturitní šerpy za výhodné ceny. Můžete si vybrat z několika variant potisků - jednostranný potisk, oboustranný potisk s tím, že si na zadní část šerpy můžete nechat potisknout například jméno, přezdívku, seznam spolužáků či nějaký slogan třídy.

Maturitní stužky

Obdobou šerp jsou maturitní stužky, které se slavnostně předávají nikoli na maturitním plese, ale na maturitním večírku. V poslední době se stává, že i třídy, které si objednají šerpy, které dostanou na maturitním plese, si objednávají také maturitní stužky. Důvod tohoto konání je jednoduchý - stužky můžete mít téměř pořád u sebe (například přišpendlené na baťohu), nosit u sebe neustále šerpu je vcelku nepraktické. V naší nabídce naleznete atlasové a taftové stužky se dvěmi nebo třemi stuhami. Na jednotlivé stuhy si můžete nechat potisknout téměř cokoliv - název školy, třídy, města či nějaké třídní heslo.

Maturitní trička

Dalším podstatným upomínkovým předmětem pro maturanty je maturitní tričko. Potisk trička může či nemusí souviset s tématem plesu, záleží jen na vašem uvážení. Pokud potisk souvisí s tématem plesu, můžete trička třeba vhodně zakomponovat do půlnočního překvapení - kreativitě se meze nekladou.

Maturitní placky

K ne zcela obvyklým způsobům, jak dát najevo, že patříte mezi maturanty, je maturitní placka. Na placce může být například jen jméno školy s poznámkou Maturant 201X nebo i kreativnější text či dokonce obrázek.

Maturitní kravaty

Mezi novinky mezi upomínkovými předměty patří i maturitní kravaty. Můžete být mezi prvními a vlastní kravaty si objednat a to například s nápisem Maturant 201X nebo s obrázkem.

Dárky pro učitele

Rozhodně nezapomeňte ani na své třídní učitele a učitelky a pořiďte jim nějaký dárek. Nebo můžete pořídit dárků více, záleží především na tom, jak moc daného kantora máte rádi. V naší nabídce naleznete dárky, které vás budou učiteli připomínat např. dárkový kufr na víno s gravírovaným víkem. Na víko si můžete nechat vygravírovat svá jména, fotografie, případně cokoliv jiného. Především pro učitelky je také vhodná váza z naší nabídky, na kterou vám vygravírujeme jména, poděkování a cokoliv dalšího. Mezi další oblíbené dárky pro učitele patří např. zájezdy, poukazy na adrenalinové zážitky či masáže. Dále studenti objednávají věci, o kterých ví, že je daný učitel má rád nebo je potřebuje - např. horské kolo, speciální oblečení, doutníky,.. je toho spousta :).

Další články:
Začátek plánování maturáku
Nejdůležitější body v plánování maturáku
Na co myslet v den konání plesu

Ke každé objednávce dostanete dárky do tomboly ZDARMA!

Více info